

היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות הגישה את דו"ח הפעילות השנתי שלה לשר במשרד המשפטים דוד אמסלם ולמנכ"ל משרד המשפטים איתמר דונפלד. הדו"ח כולל סקירה על תחומי הפעילות מרכזיים של היחידה, בהם פעילות נרחבת לשינוי מערכתי וקידום מדיניות למאבק בגזענות, טיפול בתלונות ופיתוח ידע והכשרות למאבק בתופעות הגזענות וההפליה בחברה הישראלית.
בחודש אוקטובר 2024 אישרה הכנסת את חידוש הוראת השעה שהוביל שר המשפטים יריב לוין להענקת סיוע משפטי מטעם משרד המשפטים בתיקי הפליה ללא עלות, למשך שלוש שנים נוספות. הוראת השעה זו במסגרת תיקון לחוק הסיוע המשפטי נועדה להבטיח ייצוג משפטי לאוכלוסיות מוחלשות ובעיקר לאלו הסובלות מהפליה על פי חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים. הוראת השעה מאפשרת להעניק ייצוג משפטי מטעם הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, ללא עלות, במקרים של הפליה על בסיס מוצא, דת, לאום או גזע.
עיקר התלונות: הפליה במתן שירות, הפליה בתעסוקה ופרסומים והתבטאויות גזעניים ופוגעניים.




פילוח התלונות שהתקבלו ביחידה במהלך 2024:
מספר הפניות: במהלך השנה האחרונה נפתחו ביחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות 367 תיקים בגין תלונות בנושא גזענות והפליה. השוואת היקף התיקים שנפתחו ביחידה בשנים האחרונות מלמדת על ירידה בהיקף התלונות שמוגשות ליחידה. לאור העובדה שאנו עדים לכך שתופעת הגזענות בישראל אינה במגמת ירידה, חוות הדעת המקצועית של היחידה הנה כי יש להגביר את המודעות לפעילות היחידה, ליצור שיח, לחזק את אמון הציבור במערכות הציבוריות. ביחידה מצפים לראות עלייה במספר התלונות שיוגשו בשנה הקרובה.
זהות הפונים: מפילוח עיקר זהות הפונים עולה כי 39% מהפונים משתייכים לישראלים מהחברה הערבית, 16% ישראלים ממוצא אתיופי, 15% מהחברה החרדית, 5% יוצאי ברה"מ לשעבר


בדו"ח גם מופיעה טבלה שמקטלגת את התלונות לפי נושאי הפניה:
מפילוח עיקר התלונות לפי נושאי הפניה עולה כי 29% מהתלונות היו בנושא הפליה במתן שירות ציבורי לפי חוק איסור הפליה, 12% בנושא הפליה בתעסוקה, 11% פרסום גזעני או סטראוטיפי, 9% בנושא התבטאות גזענית בשירות המדינה, 6% בחינוך, ו-4% מהתלונות היו בטענה לגזענות מצד משטרה וגורמי אכיפה.
בין הפניות שטופלו ביחידה בשנה החולפת: תלונה על מורה בבית ספר בצפון שהעירה לתלמידים ממוצא אתיופי שצפו בסרטונים בכיתה והשתמשה בביטוי 'מוזיקה של כושים', נהג אמבולנס ממוצא ערבי התלונן בטענה שמאבטח באחד מבתי החולים במרכז הארץ כינה אותו בכינוי גזעני על רקע מוצאו בעת שהגיע למקום במסגרת פינוי פצועים, אישה חרדית התלוננה שפוטרה מעבודתה על רקע השתייכותה למגזר החרדי, ועוד.
השר דודי אמסלם: "הדו"ח מבסס את חשיבות מתן האפשרות לייצוג משפטי ללא עלות במקרים של הפליה. המאבק בגזענות הוא מאבק רב-מימדי, החל מהשינוי החקיקתי, דרך החינוך הערכי, ועד לפעילות יומיומית בשטח. אני מברך על שיתוף הפעולה של היחידה עם מערכת החינוך והספורט הישראלי - שני מרחבים מרכזיים בעיצוב הזהות והערכים של הדור הצעיר. המאבק בגזענות הוא ערך יסוד במדינה יהודית דמוקרטית, ואנו נמשיך להוביל מאמצים נרחבים להבטחת שוויון וצדק עבור כל אזרחי המדינה".
מנכ"ל משרד המשפטים, איתמר דוננפלד: "המאבק בגזענות בישראל הוא אחד הנושאים החשובים שאנו מקדמים במשרד המשפטים. זו הסיבה שאנו פועלים במקביל בציר החקיקה לצד הציר החינוכי כחלק מהתפיסה הבלתי מתפשרת במאבק בגזענות במרחב הציבורי. אני מודה לכל צוות היחידה ולעומדת בראשה, עו"ד ציקי שטרסברג-דיל, על ההשקעה והמסירות בפעילות החשובה למניעת גזענות והפליה בישראל, שלצערנו עדיין קיימת".
0 תגובות